Zebegényi Templom, épült Kós Károly tervei alapján

Zebegényi barangoló- Üdülőhely Pest megye északi részén a Dunakanyarban. A falu a Duna bal partján a déli-Börzsöny- hegység nyugati oldalán, a Malom patak partján fekszik. A varázs mely szinte minden ide érkezőt hatalmába kerít, a falu páratlan szép fekvése, és a századokra visszanyúló történeti, kulturális hagyományai.

„Zebegénynél megtörik a Duna szakadatlan folyása. A hegyek közrefogják, és még nem szánja rá magát a víz, hogy igazi folyammá szélesedjen. Talán azért, hogy ideje maradjon, éppen Zebegénynél ezt a tündéri tájat szemügyre vennie.”

A falu középkori eredetére egy 1288-ból származó oklevél utal. A Bencés apátságnak birtoka volt itt Szob és a Kovácsi-patak között fekvő almáson. A török háború idején a falu elnéptelenedett. A mostani község a XVIII. században települt be németekkel. Az emberi tevékenység során szőlők, málnások, és csekély területű szántó földek jöttek létre. A templom köré szerveződik a falu közösségi élete. Itt található, szinte az összes középület: a boltok, a posta, a könyvtár, az orvosi rendelő és az iskola. Innen ágaznak el sugárszerűen az utcák a völgyekbe, innen indulhatnak a turisták a szép túraútvonalakon Törökmezőre, Hegyes-tetőre, az Ernő-forráshoz és a Dömösi sziklákon át a Remetebarlangba. Mielőtt azonban nekivágnánk a környék felfedezésének, egy kiadós séta erejéig még érdemes körbejárni a falu nevezetességeit. A falu központjában és a Malomvölgy tengelyében áll a Római katolikus templom.

Középkori magyaros, szecessziós stílusban épült 1909-ben, Kós Károly és Jánszky Béla tervei alapján. A gazdag belső díszítést Kőrösfői Kriesch Aladár és tanítványai 1910–1914 között készítették. A magyar templomépítészet egyik egyedülálló emléke.

Szőnyi Múzeum Szőnyi Múzeum 2

Szőnyi István egykori háza és kertje ma múzeum. Szőnyi István (1894-1960) Kossuth-díjas festő már elmúlt harminc éves, amikor megismerte Zebegényt. Nyarait Zebegényben töltötte ahol a Dunakanyar, a család és a helyi lakosság volt a festő témája. A halála előtti években végleg Zebegényben telepedett le. (Bartóky u. 7. Tel: 27 370 104)

A hajózástörténeti gyűjtemény, Farkas Vince nyugalmazott tengerészkapitány magánmúzeuma. Az idős hajóskapitány a világtengereken tett változatos utazásai során szerzett rendkívül gazdag gyűjteményeit mutatja be. (Szőnyi u. 9. Tel: 27 373 305)

Trianon emékmű

Érdemes felkapaszkodni a falu fölötti sziklákon húzódó Kálvária dombra. A temetőből induló út mentén kilenc stációs házacska állomásai után lehet eljutni a barokk oromzatos és homlokzati tornyos Kálvária kápolnához (1853). Nem messze a kis templomtól egy különös emlékmű együttes húzódik egészen a magaslat széléig. Maróti Géza építész, szobrászművész tervei alapján kezdték el építeni a harmincas évek közepén az első világháborúban elesettek emlékére, alkotott emlékművet.

A szerpentin utacskán lefelé jövet találjuk a Kálvária domb lábánál a Sziklatemplomot. A templomtól a Duna felé véve az út irányt, a patakparton haladva, az 1800 körül épült műemlék jellegű Öregmalom árkádos, tornácos szép formáiban gyönyörködhet. Innen már nincs messze a nevezetes Héthíd, melyet olasz szakemberek irányításával 1851-ben fejeztek be, kiemelkedő vasúttörténeti műszaki emlék.

Dóry villa Héthíd

A hídtól felkapaszkodva a János-hegyre gyönyörű panoráma tárul elénk, innen nem csak a Dunakanyart, hanem Zebegény híres kastély épületeit is láthatjuk: a Maróti, a Sipőcz, a Dőri villát, és a Fővárosi Gyermek Üdülőt, mely a Milleniumi Világkiállításon egy svájci dohánygyár pavilonja volt, és az akkori polgármester Sipőcz Jenő adományozta a falunak. Visszafelé jövet a híd árkádjai alatt áthaladva a falu egykori fő utcáján Dunára néző, fagerendás szerkezetű szlovák parasztházak tűnnek fel, melyet Károlyi Lászlóné grófnő építtetett. Az idegenforgalom fellendülésében nagy szerepet játszott Károlyi grófnő, aki sok angolt és híres embert hozott Zebegénybe nyaralni. A séta végén, a partra érve hajó és kompkikötőt talál az utazó. A strandolás után hajóra szállhat és elutazhat Visegrádra, Esztergomba, de akár Budapestig is a folyón. Aki több napra érkezik a szállás és vendéglátóhelyek széles kínálatából válogathat, az egyszerű faházas kempingtől, a fizetővendég szobákon át a szállodáig, a cukrászdától, a borozón át az étteremig. Lehetőség adódik vízi sportokra, horgászatra, lovaglásra, tenisz – futball és kosárlabda pálya áll a sportolni vágyók rendelkezésére. Zebegény kulturális hagyományaira építve, nyaranként gazdag programok várják az idelátogatókat. A Dunakanyar Művészeti Hetek alatt a „Zebegényi Nyár” rendezvényein és a „Zebegényiek napján” kiváló zenei előadások, kiállítások, lampionos csónakfelvonulás, tűzijáték, kirakodó vásár, hagyomány őrző műsorok és utcabál teszik még vonzóbbá az itt tartózkodást. 1968–tól minden évben megrendezik a Képzőművészeti szabadiskolát. A falu könnyen megközelíthető a Bp. Nyugati-pu –ról óránként induló vonatokkal(70-es vasútvonal), közúton (2-es, 12-es utak), valamint dunai vizi úton is. Egy másik túra alkalmával érdemes végig járni az újonnan megnyílt Napraforgó Tanösvényt is, mely pihenőhelyekkel és úti kalauzzal teszik élvezetessé a túrát.

Információ: Zebinform iroda: Malom u. 21. • Tel: +36 (27) 373 010 • +36 (30) 976 4472